De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Vernieuwde Oude Westen: een herinrichting van het stedelijk watersysteem in harmonie met de buitenruimte

Open access

Rechten:

Vernieuwde Oude Westen: een herinrichting van het stedelijk watersysteem in harmonie met de buitenruimte

Open access

Rechten:

Samenvatting

Het rioolstelsel van de Josephstraat, het Rijnhoutplein en Toni Koopmanplein in het Oude Westen van Rotterdam moet vervangen worden. Het probleem is dat het huidige stelsel niet één op één vervangen kan worden, omdat het op deze manier niet bestendig is tegen het steeds intensievere klimaat. Aangezien er geen ruimte en capaciteit is voor grotere rioolbuizen moet het stedelijk watersysteem in harmonie met de buitenruimte heringericht worden om water tijdelijk te bergen, vertraagd af te voeren en te infiltreren. Aangezien ook de buitenruimte van het plangebied op de schop moet, biedt dit de kans om het stedelijk watersysteem en de buitenruimte op elkaar af te stemmen om zo meerwaarde voor de gemeente Rotterdam en de bewoners te creëren. De doelstelling is om het stedelijk watersysteem & buitenruimte van het plangebied klimaatbestendig, aantrekkelijk en gedragen in te richten. De hoofdvraag luidt:
Hoe kan het stedelijk watersysteem & de buitenruimte van de Josephstraat, het Rijnhoutplein en Toni Koopmanplein in het Oude Westen van Rotterdam klimaatbestendig, aantrekkelijk en gedragen ingericht worden?
Aan de hand van een mixed-methods onderzoek zijn alle randvoorwaarden, uitgangspunten en wensen & kansen voor een herinrichting van het stedelijk watersysteem en de buitenruimte bepaald. Met een ontwerpstudie zijn drie ontwerpvarianten opgesteld die in een feedbacksessie met experts van de gemeente Rotterdam zijn getoetst. Aan de hand van de ontwerpvarianten en de verzamelde feedback is er een voorkeursvariant opgesteld.
Voor het stedelijk watersysteem is de randvoorwaarde dat er bij een bui van 20 mm/uur geen water op straat staat en dat er bij een bui van 48 mm/uur geen overlast ontstaat (er mag kortdurend water op straat staan). Voor de herinrichting van de buitenruimte zijn de randvoorwaarden dat er extra groen- en schaduwplekken gerealiseerd moeten worden, dat het toegankelijk moet zijn voor jong & oud en dat het een functie voor ontmoeten, verblijven of vermaken moet bevatten. Bovendien willen de bewoners graag de parkeerplekken behouden en zouden ze graag meer groen- en schaduwplekken zien. De eisen, wensen & kansen zijn vertaald naar drie ontwerpvarianten die aan de hand van feedback van experts zijn doorontwikkeld tot een definitieve voorkeursvariant.
De voorkeursvariant bestaat uit een waterbergende weg van Aquaflow, een waterbergend Rijnhoutplein in de vorm van een oase van rust en een waterbergend Toni Koopmanplein in de vorm van een avontuurlijke speeltuin. Om te beginnen is het een ontwerp wat voldoet aan de eisen om klimaatbestendig te zijn. Bovendien is het een variant waarin de buitenruimte aantrekkelijk is ingericht met een toename in groen- en schaduwplekken, zitvoorzieningen en functies voor ontmoeten, verblijven en vermaken. Tot slot is het een ontwerp wat aansluit op de wensen van de bewoners en de kansen die de gemeente Rotterdam ziet voor het plangebied. In het ontwerp is er geen direct onderzoek bij bewoners uitgevoerd. Een aanbeveling voor vervolgonderzoek is om bewoners in de toekomst uit te nodigen om mee te denken aan een herinrichting van het stedelijk watersysteem en de buitenruimte.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Rotterdam
OpleidingWatermanagement
AfdelingIGO
PartnerGemeente Rotterdam
Datum2022-06-16
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk