De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Wat betekent het als we pijn hebben? Een gesprek met Lennard Voogt

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Wat betekent het als we pijn hebben? Een gesprek met Lennard Voogt

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Jelle van Baardewijk in gesprek met lector complexe pijn (Hogeschool Rotterdam) Lennard Voogt. We moeten anti-reductionistisch naar pijn kijken. We moeten het ten volle erkennen.”

In zijn onderzoek richt Voogt zich voornamelijk op complexe pijn. Hij legt uit wat hij daaronder verstaat: “Als pijn niet overgaat, als het zich invreet in je leven, in je identiteit en persoonlijkheid. Daar wordt het belangrijk, interessant.” Bij vrijwel alle leeftijdsgroepen kampt een substantieel deel met dergelijke complexe pijnen. “Daar waar pijn te herleiden is tot lichamelijk schade, kunnen we dat heel goed couperen.” Maar dat geldt dus niet voor de complexere pijn, zoals chronische of onverklaarbare ziekten.

Dat wil niet zeggen dat pijn alleen maar slecht en negatief is. Voogt: “Pijn is inherent aan het leven. Daarmee is het iets waar je betekenis aan kunt geven, bijvoorbeeld als straf. Of iets waar je doorheen moet, het kan louterend zijn.” Het kans ook transformeren, en soms zoeken mensen het zelfs op. Denk aan ontgroening, tattoeages of rite de passages waar pijn een onderdeel van is. Ook topsporters lijden vaak. Voogt doet evenwel onderzoek naar een ander type pijn, de pijn die als een infiltrant het leven binnenkomt en waar geen transformatie of loutering aan verbonden is. “Ik ben op zoek naar wat we niet begrijpen en zien.”

Daarbij pleit Voogt voor een holistische benadering. “We moeten anti-reductionistisch naar pijn kijken. We moeten het ten volle erkennen.” Lichaam, geest en de sociaal-culturele omgeving spelen allemaal mee. “Het is een heel complex fenomeen. Dat proberen ik te ontrafelen, welke factoren zijn dat dan? En dan te kijken hoe dat te verbeteren.” Voogt merkt ook op dat pijn ons kan isoleren. We herkennen dat allemaal, zo stelt hij: denk maar aan dat je met je blote voet op een legoblokje gaat staan. “Op dat moment – pijn – valt alles weg. Daarna herstelt zich dat weer. Maar als die pijn blijft dan is het een eisend fenomeen. Daarmee verlies je de wereld om je heen.”

Toon meer
OrganisatieHogeschool Rotterdam
LectoraatKenniscentrum Zorginnovatie
Gepubliceerd inDe Nieuwe Wereld - https://www.youtube.com/channel/UC2LdCiAsuXTM5KxqScV_V8g
Datum2021-02-05
TypeAndersoortig materiaal
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk