De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Return to play voor bovenhandse sporters na een slap repair

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Return to play voor bovenhandse sporters na een slap repair

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Aanleiding: Schouderpijn is de derde meest voorkomende musculoskeletale klacht in Nederland. Klachten aan de schouder komen veel voor en kunnen bovendien lang aanhouden, de jaarlijkse prevalentie voor schouderpijn in de Nederlandse bevolking is 31%. Voornamelijk bij bovenhandse sporters is deze klacht een aanzienlijk probleem. De bovenhandse bewegingen die gemaakt worden geven overmatige druk op de bicepspees en het superior labrum complex. Dit kan uiteindelijk leiden tot het scheuren van het superior labrum; er wordt dan ook wel gesproken van een SLAP laesie. Voor sporters is een operatie dan vaak noodzakelijk om hen in staat te stellen door te gaan met hun sport. Een optie voor een operatieve interventie is dan de SLAP repair. Na deze operatieve ingreep gaan sporters revalideren bij een (sport)fysiotherapeut. Het doel van deze literatuurstudie is om inzicht te krijgen in het meest effectieve behandelprotocol in de revalidatiefase na een SLAP repair. De onderzoeksvraag luidt als volgt: ‘Wat is de meest effectieve behandelmethode voor bovenhandse sporters na een SLAP repair voor return to play?’
Methode: Er is door één onderzoeker in de periode van september 2018 tot en met januari 2019 gezocht naar geschikte literatuur. In de online databanken Pubmed, CINAHL en SPORTDiscus zijn verschillende systematische zoekacties uitgevoerd. Op deze manier is er gezocht naar relevante studies. De belangrijkste inclusiecriteria waren bovenhandse sporters met een SLAP laesie (>18 jaar) waarbij een operatie met bijbehorend behandelprotocol werd beschreven en de uitkomst return to play was. Het studiedesign moest een systematic review, randomised control trial of een cohortstudie zijn en geschreven in het Nederlands of in het Engels. De methodologische kwaliteit is beoordeeld aan de hand van de Strengthening the Reporting of Observational Studies in Epidemiologie (STROBE) checklist. En het level of evidence is volgens het CBO-classificatiesysteem beoordeeld.
Resultaten: In totaal zijn er zes studies geïncludeerd, dit zijn alle zes cohortstudies. Alle studies beschrijven een behandelmethode voor bovenhandse sporters na een SLAP repair waarbij return to play de uitkomst was. De studie van Boesmueller, et al. geeft het beste resultaat voor return to play bij bovenhandse sporters na een SLAP repair. Het percentage dat terugkeert naar het oude niveau van sport is 100% in zes maanden. Deze studie laat ook goede uitkomsten en een significante verbetering zien op de vragenlijsten CS, ASES, VAS en de SF-36. Op de vragenlijst CS is postoperatief gemiddeld 95.48 (p=0.001) gescoord, ASES gemiddeld 91.5 (p=0.003), VAS gemiddeld 0.82 (p=0.010), SF-36 PF gemiddeld 90.0 (p=0.004) en SF-36 BP gemiddeld 71.2 (p=0.022).
Conclusie: Uit de resultaten van de geïncludeerde studies komt naar voren dat de meest effectieve behandelmethode lijkt te bestaan uit het dragen van een sling; passieve en actieve range of motion oefeningen; isometrische kracht- en rekoefeningen en krachttraining met daarbij zelf georganiseerde oefenmomenten. Om de behandelmethode effectiever te maken, zouden functionele-, plyometrische- en sport specifieke oefeningen en proprioceptieve training toegevoegd kunnen worden, maar hiervoor is verdergaand onderzoek nodig.
Samenvatting ook in het Engels.

Toon meer
OrganisatieHanzehogeschool Groningen
OpleidingFysiotherapie
AfdelingAcademie voor Gezondheidsstudies
Jaar2019
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk