De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Daglichttoetreding in onderwijsgebouwen

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Daglichttoetreding in onderwijsgebouwen

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In dit onderzoek zijn de mogelijkheden onderzocht voor alternatieve manieren van daglichttransport in een schoolgebouw, omdat dit een positieve invloed op de werkprestaties heeft. Er zijn oplossingen beschreven om daglicht via een andere weg dan gevelopeningen een ruimte in te leiden zoals intelligente beglazing, luifels, daglichtbuizen en glasvezeltechnieken. Deze laatste twee technieken worden gesimuleerd en vergeleken op benodigde systemen per m2, aantal aanvullende kunstlichturen en energieverbruik. Er wordt hierbij rekening gehouden met de eisen volgens NEN en Frisse scholen – klasse A. Voor de simulatie wordt Relux gebruikt waarbij de meetmethodiek raytracing wordt toegepast.

Casus A wijst uit dat de gesimuleerde en gemeten resultaten niet overeenkomen. Wanneer bij de gemeten resultaten de verlichtingssterkte van het dak wordt aangenomen valt het verschil wel binnen de foutenmarge. Beide metingen zijn afhankelijk van verschillende factoren en een fluctuerende hemelkoepel.

In Casus B wordt een binnenplaats vervangen door een lokaal zodat er meer bruikbaar vloeroppervlak beschikbaar is. De simulatie in Relux wijst uit dat de 330 DS-C daglichtbuizen of de L1 medium glasvezelsystemen het meest geschikt zijn van de beschikbare typen daglichtbuizen of glasvezelsystemen voor het alternatief van de daglichttoetreding in de gekozen ruimte van het schoolgebouw bij een verlichtingssterkte van 500 lux als alternatief voor gevelopeningen. Eén glasvezelsysteem of één daglichtbuis van deze types voldoen aan de gestelde verlichtingseisen bij een vloeroppervlak van respectievelijk 4,3 ± 0,5 m2 en bij 6,5 ± 0,5 m2.

Tot slot wordt in Casus C een geheel gebouw vervangen door de daglichtbuizen of glasvezelsystemen beschreven in Casus B en vergeleken op energiezuinigheid t.o.v. de situatie met een binnenplaats. In het gebouw bevindt zich een WKO systeem. De situaties worden vergeleken op het verbruik in verlichting, verbruik van het WKO systeem en het verbruik van het daglichttoetredingssysteem met behulp van een koellastberekening en een warmteverliesberekening. Uiteindelijk zijn daglichtbuizen een geschikte manier voor meer daglichttoetreding in schoolgebouwen op de verdieping onder de bovenste verdieping.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTIS Technische Natuurkunde
AfdelingFaculteit Technologie, Innovatie & Samenleving
Partnerdaglichttransport
Jaar2016
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk