Het bepalen van Critical Velocity bij het schaatsen en het onderzoeken van bijbehorende fysiologische en technische parameters
Het bepalen van Critical Velocity bij het schaatsen en het onderzoeken van bijbehorende fysiologische en technische parameters
Samenvatting
Doel van dit onderzoek is 1a. Is het mogelijk om een Critical Velocity (CV) te bepalen voor getalenteerde schaatsers? 1b. Rijden de proefpersonen op CV met een steady state in hun zuurstofopname? 2. Is er een relatie tussen slagfrequentie/e hoek en het kunnen volhouden van CV?
Methode: De CV is bepaald met behulp van Jones et al.(2010) waarbij 4 tijdritten zijn gereden. De snelheden zijn gemeten met behulp van een local measuring system (LPM). De CV is getest door de proefpersonen (n=10) 11 minuten op CV te laten rijden. En op basis van de Koning et al.(2005) is het vermogen op CV geschat en hebben de rijders gereden op de snelheid (CV-10%CP) van 90% van het geleverde vermogen op CV. Hierbij hadden alle proefpersonen een zuurstofmasker om. Resultaten: Niet alle proefpersonen hebben de 11 minuten kunnen voltooien. Op CV hebben 3 proefpersonen het voltooid en op CV-10%CP hebben 7 proefpersonen het voltooid. 9 proefpersonen hebben op CV-10%CP in een steady state gereden en 7 proefpersonen hebben op CV in een steady state gereden. Er is geen relatie gevonden tussen de e hoek en de snelheid. Discussie: 1a. Het volhouden van de snelheid is door respectievelijk 3 en 7 proefpersonen voltooid op CV en CV-10%CP. De oorzaken van deze magere resultaten komen door verschillende factoren onder andere door het verkeerd inschatten van het frontaal oppervlakte. 1b. De methode om steady state te definiëren blijkt niet geschikt. Een aantal proefpersonen hebben namelijk een steady state in hun zuurstofverbruik echter hebben de 11 minuten op CV niet kunnen volhouden. De fout in de methode kan komen door het weglaten van de laatste minuut in de berekening voor het bepalen van steady state. 2. Opvallend is dat er geen patroon in de e hoeken te vinden valt. En dat de resultaten niet overeenkomen met Noordhof et al.(2013). De slagfrequentie blijft constant en dit is in overeenstemming met De Boer et al. (1986). De methode voor het bepalen van de parameters is relatief beperkt en zou door meer metingen per ronde van 400 meter betrouwbaarder kunnen worden. Dit zou de mogelijke patronen kunnen verhullen.
CONCLUSIE: 1a. Op basis van de methode gehanteerd in dit onderzoek is het niet mogelijk om CV te bepalen, vermoedelijk door een optelling van fouten in de gebruikte methode en het verkeerd schatten van het frontaal oppervlakte. 1b. Hoewel de proefpersonen niet allemaal de CV test hebben afgerond is er door 7 proefpersonen op CV met een steady state in zuurstofopname gereden. 2. Er is geen relatie gevonden tussen de e hoek en/of slagfrequentie en het kunnen volhouden van CV.
Organisatie | De Haagse Hogeschool |
Opleiding | TISH Bewegingstechnologie |
Afdeling | Academie voor Technologie, Innovatie & Society Den Haag |
Jaar | 2014 |
Type | Bachelor |
Taal | Nederlands |