De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het gebruik van GPS om activiteitprofielen te analyseren van mannelijke hockeyers uit de hoofdklasse

onderzoeksrapport

Open access

Rechten:

Het gebruik van GPS om activiteitprofielen te analyseren van mannelijke hockeyers uit de hoofdklasse

onderzoeksrapport

Open access

Rechten:

Samenvatting

Inleiding: Het analyseren van de verschillende activiteitprofielen kan meer inzicht geven in de positionele eisen van het hockeyteam. Het doel van dit onderzoek is om het activiteitenprofiel van
het Heren 1 team van HC Bloemendaal tussen de posities en per kwart te analyseren.
Methode: 17 spelers afkomstig uit het Heren 1 team van HC Bloemendaal (leeftijd; 25,3 ± 3,7 jaar, lengte; 182,8 ± 5,6 cm, gewicht; 79,5 ± 7,9 kg) hebben deelgenomen aan dit onderzoek. Gedurende het 2023 - 2024 hockeyseizoen zijn deze 17 spelers iedere wedstrijd gemonitord met behulp van GPS sensoren van JOHAN Sports. Dit werd gedaan om data te kunnen verzamelen voor de analyse van de activiteitprofielen. De parameters waar de activiteitprofielen uit bestaan zijn: Total Distance (TD, in meters), Jog Distance (JD, in meters), Run Distance (RD, in meters), Sprint Distance (SD, in meters), High Intensity Sprint Distance (HISD, in meters), Maximale Snelheid (MS, in km/h), Acceleraties (ACC, aantal versnellingen), Deceleraties (DEC, aantal vertragingen).
Resultaten: Verdedigers (6284,0 ± 1454,3) en middenvelders (6388,4 ± 1480,3) leggen significant meer afstand af over de wedstrijden dan aanvallers (5761,3 ± 1447,0; p < 0,001). Aanvallers (28,1 ± 2,4) en middenvelders (28,2 ± 2,0) behalen significant hogere snelheden over de wedstrijden dan verdedigers(27,1 ± 2,6; p < 0,001). Middenvelders behalen per kwart over de wedstrijden significant meer acceleraties dan verdedigers en aanvallers (p <0,001 – p = 0,024).
Discussie: In dit onderzoek is er een aantal beperkingen die in acht moeten worden genomen bij het interpreteren van de resultaten. Bijvoorbeeld de gespeelde minuten per speler en de hartslagen zijn niet gemonitord tijdens de wedstrijden. Dit heeft gezorgd voor een iet wat minder gedetailleerde analyse van de activiteitprofielen binnen de posities.
Conclusie: Middenvelders hebben het meest intensieve activiteitenprofiel van het Heren 1 team van HC Bloemendaal. Dit huidige onderzoek geeft inzicht in de activiteitprofielen van de verschillende posities die coaches en trainers in overweging kunnen nemen bij het opstellen van trainingsschema’s waarbij er wordt aangeraden om rekening te houden met de verschillen in de activiteitprofielen tussen de posities.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Mens en Techniek | Bewegingstechnologie
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
Jaar2024
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk