De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Leeskilometers maken met Ralfi

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Leeskilometers maken met Ralfi

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het praktijkonderzoek richt zich op de meerwaarde van de interventiemethodiek 'Ralfi' voor leeszwakke leerlingen. De meerwaarde wordt onderzocht met een evaluatieonderzoek. De functie en het doel van het onderzoek is om het leesonderwijs beter en sterker te maken.
De samenstelling van de onderzoeksgroep heeft direct te maken met de onderzoeksvraag (zie 4.2.1). Er is sprake van een brede onderzoeksgroep, die kwantitatief en kwalitatief onderzocht wordt. De onderzoeksgroep bestaat uit leerlingen, leerkrachten, onderwijsassistent, remedial teacher, intern begeleider en directeur.
Om het doel van het praktijkonderzoek uit te kunnen voeren, is een probleemstelling opgesteld. De probleemstelling luidt, als volgt:
Wat is, na twee en een half jaar, de gebleken meerwaarde van de
interventiemethodiek 'Ralfi' voor leeszwakke leerlingen uit groep 4, 5 en 6 op basisschool De Wegwijzer te Nederhemert?

In de literatuur is de probleemstelling uitgewerkt. Er is bestudeerd wat de kenmerken en behoeften van leeszwakke leerlingen zijn (4.3). Er is bestudeerd wat de meerwaarde is van een succesvolle interventiemethodiek (4.4). Daarna is de interventiemethodiek 'Ralfi' beschreven (4.5).

Vanuit de probleemstelling zijn deelvragen opgesteld:
1. Zijn de leesresultaten van leeszwakke leerlingen omhooggegaan door het gebruik van de interventiemethodiek 'Ralfi'?
2. Welke beschermende en belemmerende factoren beïnvloeden het handelen van de leerkrachten en het leesproces van de leeszwakke leerlingen met betrekking tot de interventiemethodiek 'Ralfi?
3. Welke bijdrage levert de directie en IB-er/ RT-er met betrekking tot de meerwaarde van de interventiemethodiek 'Ralfi'?
4. Wat betekent de uitkomst van het onderzoek voor de meerwaarde van de interventiemethodiek 'Ralfi'.

Om een antwoord te krijgen op bovenstaande deelvragen zijn er enquêtes en interviews afgenomen. Ook is er een diagnostisch gesprek gehouden met de leerlingen. De resultaten, conclusies en aanbevelingen van de deelvragen worden in hoofdstuk 5 en 6 weergegeven. De conclusies en aanbevelingen zijn op het niveau van leerling, leerkracht en beleid weergegeven.
De resultaten van het praktijkonderzoek leiden tot het verbeteren van het leesonderwijs voor zwakke lezers in het algemeen. Dit onderzoek heeft tevens geleid tot een brede beleidsontwikkeling ter verbetering van het leesonderwijs voor alle leerlingen.

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Jaar2010
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk