De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Afstudeeronderzoek CO2 Certificaten Marktplaats

Open access

Afstudeeronderzoek CO2 Certificaten Marktplaats

Open access

Samenvatting

Didux is een softwarebedrijf die streeft naar het creëren van een online CO2-certificaten marktplaats waarbij transparantie centraal staat, omdat het momenteel onduidelijk is wie deze certificaten maakt of waar ze naar toe gaan. Dat houdt in dat er via dit platform informatie wordt gedeeld over het bedrijf dat de certificaten genereren en de mogelijkheid wordt geboden om de certificaten te kunnen verhandelen wanneer bedrijven een account aanmaken.
Tijdens dit onderzoek is er gebruik gemaakt van een Design Thinking-methode om het doel van Didux te kunnen behalen, door oplossingen te bedenken voor de bestaande wens. Daarnaast is er een interview gehouden met Elkan Roelen om de gedachtegang achter dit platform te achterhalen en de unieke elementen van het platform vast te stellen.
Op basis van de Design Thinking onderzoeksmethode, is er een verdeling van vijf fases gemaakt in het onderzoek, namelijk: Empathize, Define, Ideate, Prototype & Testing. In de eerste fase is er een interview gehouden met Elkan Roelen om meer te weten te komen over dit platform. Verder is er een afnemersanalyse en een SWOT-analyse gemaakt, welke meer inzicht bieden op het gedrag, de wensen en de behoeften van de gebruiker. Tot slot is er ook een trendanalyse uitgevoerd om de huidige trends in webdesign en andere handelsplatformen in beeld te brengen.
De tweede fase, Define, is het deel van het onderzoek waarbij alle informatie verzameld is en het probleem gedefinieerd is. Op basis van deze informatie en probleemstelling is er in de volgende fase een basis ontstaan voor het ontwerp. Zo zijn onder andere de sitemap, wireframes en styleguide bepaald in de Ideate fase. Daarnaast is er vanuit een brainstormsessie besloten dat bijvoorbeeld functionaliteiten zoals het plaatsen van biedingen en het beheren hiervan mogelijk moet zijn. Tenslotte moet het platform de mogelijkheid bieden voor gebruikers om met elkaar te kunnen communiceren via chatberichten.
De Prototype fase is het moment waar het creëren van het ontwerp is begonnen. Het ontwerp van het prototype is ontstaan vanuit de styleguide en wireframes. De functionaliteiten van het ontwerp zijn bepaald vanuit de MoSCoW-methode en geprioriteerd op basis van wat van belang is voor de eerste versie van het prototype. De laatste fase die hierop aansluit omvangt het testen van het prototype; wat is uitgevoerd door middel van user testing met user persona’s. Uit de eerste test is gebleken dat bepaalde designelementen nog niet helemaal logisch waren voor de gebruikers. De nodige aanpassingen zijn meegenomen in de volgende iteraties. Bij het laatste prototype is geconcludeerd dat de gebruikers het platform tevreden zijn over het uiterlijk van het product en dat het gebruik hen ook prettig en makkelijk afgaat.
Al met al kan er uit dit onderzoek vastgesteld worden dat het UI/UX-technisch mogelijk is om te verhandelen in CO2-certificaten, echter zijn er wel aanbevelingen voor uitbreidingen in volgende versies. Een voorbeeld hiervan is het toevoegen van een overzicht dat aantoont hoeveel certificaten diverse bedrijven gekocht en/of verzilverd hebben. Hiermee biedt het platform een overzicht van bedrijven die duurzaam handelen. Verder moet in de toekomst de FAQ-pagina een duidelijk overzicht moet hebben over onderwerpen en vragen die met elkaar te maken hebben

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingCreative Media and Game Technologies
Datum2022-06-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk