De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Tijdsdruk en empathische vermogen

Een onderzoek naar het effect van tijdsdruk op het cognitief empathisch vermogen van mensen met een autismespectrumstoornis

Open access

Tijdsdruk en empathische vermogen

Een onderzoek naar het effect van tijdsdruk op het cognitief empathisch vermogen van mensen met een autismespectrumstoornis

Open access

Samenvatting

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het lectoraat Brain & Technology, onderdeel van de Academie Mens en Arbeid (AMA) van Saxion Hogeschool in Deventer. Het onderzoek richt zich op de vraag in hoeverre studenten met ASS in vergelijking met studenten zonder ASS last hebben van tijdsdruk met betrekking tot hun cognitief empathische vermogen. De aanleiding van het onderzoek is dat er aanwijzingen zijn dat dat mensen met ASS wel gevoelig zijn voor emoties van anderen maar dat zij door overprikkeling en stress overspoeld raken door emoties met als gevolg dat zij zich afsluiten waardoor zij niet sociaal lijken (Magnée, De Gelder, Van Engeland, & Kemner, 2007).
Of tijdsdruk het cognitief empathisch vermogen beïnvloedt, wordt onderzocht door middel van kwantitatief onderzoek in de vorm van een experiment. Met behulp van het instrument de Faux-pas-test wordt beoordeeld hoe studenten met ASS en studenten zonder ASS presteren. Daarbij wordt bij de helft van de proefpersonen van beide groepen tijdsdruk als manipulatie toegepast. De faux-pas-test is een instrument met als meetpretentie Theory of Mind, het je verplaatsen in het perspectief van de ander. De doelgroep van het onderzoek bestaat uit studenten met ASS en de controlegroep uit studenten zonder ASS. Er worden vier onderzoeksgroepen gevormd: de experimentele groep m et ASS waarbij tijdsdruk wordt uitgeoefend, een controlegroep met ASS waarbij geen tijdsdruk wordt uitgeoefend, een controle groep zonder ASS waarbij tijdsdruk wordt uitgeoefend en een controlegroep zonder ASS waarbij geen tijdsdruk wordt uitgeoefend.
Omdat onvoldoende studerende proefpersonen werden gevonden, werd besloten de onderzoeks-doelgroep uit te breiden en werden er ook niet-studenten benaderd. Dit leverde een respons van 30 proefpersonen op waarvan 8 proefpersonen een ASS hebben.
Uit de resultaten blijkt dat niet aangetoond kan worden dat mensen met ASS onder invloed van tijdsdruk minder cognitief empathisch zijn dan mensen zonder ASS. Wel zijn er aanwijzingen die er op kunnen duiden dat tijdsdruk bij mensen met ASS ervoor zorgt dat ze minder goed presteren dan mensen zonder ASS. Deze aanwijzingen zijn echter niet significant. Daarnaast bleek dat bij een kunstmatige setting als dit experiment, mensen met ASS in dezelfde mate cognitief empathisch zijn als mensen zonder ASS en bleek de Faux-pas-test niet onderscheidend. Bij vrouwen en mannen werden geen verschillen gevonden op het gebied van cognitieve empathie of tijdsdruk.
Er wordt aanbevolen om het onderzoek te repliceren met een grotere steekproef waarbij met name deelnemers met ASS geworven dienen te worden. Daarnaast wordt aanbevolen het onderzoek uit te breiden met een vijfde en zesde conditie waarbij meer tijdsdruk wordt uitgeoefend of er een andere manier wordt gezocht om druk uit te oefenen.

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingToegepaste Psychologie
Datum2019-08-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk