De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

In de bossen van Twickel

Een onderzoek naar rabatten op landgoed Twickel

Open access

In de bossen van Twickel

Een onderzoek naar rabatten op landgoed Twickel

Open access

Samenvatting

In de bossen
van Twickel


Een onderzoek naar rabatten op landgoed Twickel


Joris Wassenaar
21-6-2023
 

 

Colofon


Auteur: Joris Wassenaar
Bachelor scriptie Archeologie Hogeschool Saxion
Begeleiding: Jop Brijker/ Adri Mulder
23-5-2023
Foto’s: Joris Wassenaar
 
Met dank aan:
Adri Mulder, Jop Brijker, John van Zuidam, Martijn Horst, Piet Bremer, stichting landgoed Twickel, Leif Ian van Herwaarden en Jip van den Berg.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Voorwoord
In 2019 werkte ik als stagiair bij Hogeschool Saxion waar ik studenten tijdens de Fieldschool begeleidde bij opgraaf- en boorwerkzaamheden, om hen bekend te maken met het daadwerkelijke veldwerk waarvoor ze worden opgeleid. Dit was het jaar voor ik mijn afstuderen zou beginnen en hoewel ik al een lange tijd had nagedacht over wat ik tijdens mijn afstuderen zou willen doen, had ik nog geen specifiek onderwerp gekozen. Wel merkte ik tijdens de Fieldschool[1] dat mijn favoriete onderdeel de landschapsinventarisatie was. Deze inventarisatie was bedoeld voor studenten om rond het onderzoeksgebied te fietsen, om cultuurhistorische landschapselementen te herkennen. Bijvoorbeeld: houtwallen om landbouwpercelen, ruilverkaveling, lanen behorende bij een landgoed, enz. Uiteindelijk ben ik zelf op pad gegaan om te kijken wat de studenten eventueel nog gemist hebben tijdens de fietstocht. Gedurende mijn tocht bleef een element mij telkens opvallen. Gekke evenwijdige dijkjes, op land behorende bij het landgoed, waar bos op was geplant. Tijdens de tocht zelf was ik nieuwsgierig, maar toen had ik ander werk te doen.
 
Tot ongeveer een week later toen een docent, Adri Mulder, naar mij toe stapte met de vraag om zijn onderzoek voort te zetten naar rabatten. Hij legde uit dat de dijkjes die ik voorheen had herkend rabatten waren, dat er nog zeer weinig onderzoek naar gedaan is en dat hij daar een scriptie over had geschreven. Hij bood mij aan om zijn scriptie te lezen en of ik eventueel geïnteresseerd was om onderzoek naar rabatten te vervolgen.
 
Gezien ik nu mijn voorwoord voor precies dat vervolgonderzoek schrijf, hoef ik er nu niet bij te zeggen dat ik het een zeer geschikt onderwerp vond. Niet alleen wegens de schaarste van informatie, maar ook wegens de verschillende soorten onderzoeksmethoden die kwamen kijken bij het project. Alhoewel het af en toe veel stress heeft geleverd heb ik het alsnog een zeer leuk project gevonden om te mogen doen.
 
Voor medewerking met het onderzoek wil ik ten eerste Adri Mulder bedanken voor het aanbieden van het project en de

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingArcheologie
Datum2023-07-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk