De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Valangst bij patiënten met een CVA

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Valangst bij patiënten met een CVA

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inleiding: In dit systematisch review is het effect van oefentherapie op de vermindering van valangst onderzocht bij patiënten met een CVA, gemeten met de FES of de ABC-scale.
Methode: Er is gezocht in verschillende databanken ( PEDro (Physiotherapy Evidence Database), Pubmed, CINAHL, CEBP en The Cochrane Libaries) naar studies die het effect van oefentherapie op de valangst, bij patiënten met een CVA onderzochten, gemeten met de FES of de ABC-scale. De volgende inclusiecriteria zijn gehanteerd: onderzoek is gedaan naar de invloed van oefentherapie op de valangst gemeten met de ABC-scale of de FES, de studies zijn gepubliceerd na 2005 en gericht op patiënten met een CVA zonder co-morbiditeiten (neurologisch/orthopedisch) die de oefentherapie in de weg zouden kunnen staan. De methodologische kwaliteit is beoordeeld met behulp van de PEDro score. De kwaliteit van een artikel werd geclassificeerd volgens de indeling van Steultjens. Voor een kwalitatieve analyse maken de auteurs gebruik van het model voor de best-evidence synthese van Steultjens et al. (2003).
Resultaten: Na selectie van artikelen op de inclusiecriteria heeft het doorzoeken van databanken tien artikelen opgeleverd; zes RCT's, één Case study, één Prospective pre-posttest study, één Controlled Clinical Trial en één Prospective Longitudinal Cohort study. De geïncludeerde RCT's hebben een minimale PEDro score van 7/10. Dit staat voor een goede methodologische kwaliteit. Volgens de best evidence synthese van Steultjens et al. 2003 is gebleken dat er sterk bewijs is voor het toepassen van oefentherapie bij de vermindering van valangst. Uit vier RCT's is namelijk gebleken dat oefentherapie een significant positief effect heeft op de vermindering van de valangst. Daarnaast is er een significant effect gevonden bij de Controlled Clinical Trial.
Conclusie: Oefentherapie, bestaande uit training van de onderste extremiteit, balanstraining, looptraining en Bobath-methode in combinatie met looptraining heeft een significant positief effect op de vermindering van de valangst bij patiënten met een CVA.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2011
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk