De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Welk revalidatieprotocol heeft na een operatie aan het labrum glenoidale (SLAP-laesie) het beste resultaat voor de return to sport bij bovenhandse sporters?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Welk revalidatieprotocol heeft na een operatie aan het labrum glenoidale (SLAP-laesie) het beste resultaat voor de return to sport bij bovenhandse sporters?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Klachten aan de arm, nek en schouder (KANS) komen vaak voor binnen de westerse bevolking. Hiervan zijn 30,3% schouderklachten. Risicofactoren voor het krijgen van schouderklachten zijn bovenhandse sporten en contactsporten. Bovenhandse sporters maken repeterende bewegingen, waarbij de mobiliteit van de schouder kan toenemen. Ook ontstaan er grote krachten op de schouder. Bovengenoemde factoren kunnen zorgen voor functionele instabiliteit. De schouder wordt door meerdere structuren gestabiliseerd, waaronder het labrum. Het labrum vergroot het gewrichtsoppervlak. Bovenhandse sporters hebben een vergrote kans op letsel aan het labrum. Wanneer het letsel zich aan de bovenkant van het labrum bevindt, spreken we van Superior Labrum, Anterior naar Posterior laesie (SLAP-laesie). Er kan onderscheid worden gemaakt in vier classificaties. Een SLAP-laesie wordt gediagnosticeerd door middel van een arthroscopie, waarna het labrum wordt gefixeerd. Hierna volgt een postoperatieve revalidatie, waarbij de fysiotherapeut gebruik maakt van een protocol. Er zijn verschillende protocollen beschikbaar. Het is aannemelijk dat de aanwezigheid van verschillende protocollen onduidelijkheid creëert binnen de fysiotherapie. Door de onduidelijkheid van een missend eenduidig protocol na een SLAP-laesie is de volgende onderzoeksvraag opgesteld: “Welk revalidatieprotocol biedt na een operatie aan het labrum glenoidale (SLAP-laesie) het beste resultaat voor de return to sport bij bovenhandse sporters?”
Voor deze literatuurstudie is gebruik gemaakt van de onlinedatabases PubMed, PEDro en Cinahl (Cinahl plus with full text en SPORTDiscus). De voorwaarden waar de artikelen aan moeten voldoen zijn: menselijke studies, Engelstalig en beschikbaar van 2007 tot april 2017. In totaal werden er 88 artikelen uit de zoekopdracht verkregen. Inclusiecriteria waren postoperatieve SLAP-laesies bij bovenhandse sporters, waarbij de uitkomstmaat return to sport was en waarbij een postoperatief protocol was beschreven. Bankart laesies werden geëxcludeerd. Alle artikelen werden beoordeeld op kwaliteit.
Na de systematische zoekactie zijn er acht artikelen geïncludeerd, waarvan zeven cohortstudies en één review. De range van de return to sport is 22 – 94% postoperatief na een SLAP-laesie. Hierbij had Neuman et al.23 het beste resultaat op de return to sport met een SLAP II -laesie. Opvallend in deze studie is de start van bovenhandse activiteiten binnen het postoperatieve revalidatie protocol.
De brede ranges van de percentages ten aanzien van de return to sport maken het eenduidig beantwoorden van de vraag onmogelijk. Wel kan er geconcludeerd worden dat er vanuit het postoperatieve protocol van Neuman et al.23 uitgebreid kan worden met specifieke oefeningen. Ook zijn er in Nederland organisaties die protocollen hebben beschreven, die meegenomen kunnen worden bij de uitbreiding van een revalidatie protocol. Tot slot dient er meer onderzoek gedaan te worden naar gestructureerde protocollen, waardoor een nieuw eenduidig protocol ontwikkeld kan worden.
Samenvatting ook in het Engels.

Toon meer
OrganisatieHanzehogeschool Groningen
OpleidingFysiotherapie
AfdelingAcademie voor Gezondheidsstudies
Jaar2017
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk