De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Endermologie bij lipo-oedeem

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Endermologie bij lipo-oedeem

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De aandoening lipo-oedeem wordt veroorzaakt door een stoornis van het lipide metabolisme. De aandoening ontstaat in de extremiteiten en uit zich altijd symmetrisch. De patiënten met lipo-oedeem ervaren vaak lichamelijke en psychosociale klachten. Lipo-oedeem is chronisch en progressief van aard. Bij een vroegtijdige diagnose kunnen complicaties en verergering tegen worden gegaan, maar zowel over de diagnostiek als de therapie is de evidentie beperkt. De aandoening is niet opgenomen in de International Classification of Diseases.
In de huidtherapeutische praktijk wordt lipo-oedeem behandeld door middel van endermologie therapie. Hierbij wordt een apparaat gebruikt dat het subcutane weefsel masseert, namelijk de LPG Cellu M6 KM. Tijdens dit onderzoek is er gekeken wat deze behandeling betekent voor de kwaliteit van leven van de patiënten en of er veranderingen optreden in lichaamsgewicht, vet en vochtpercentages. De hoofdvraag van het onderzoek luidt als volgt: Er is gebruik gemaakt van kwantitatief en kwalitatief onderzoek. Door middel van literatuurstudie, een lichaamsanalyse en en een survey die een anamnese, SF-12 vragenlijst en een Likert-schaal bevat, wordt er antwoord gegeven op deze vraag.
Uit de antwoorden van de SF-12 vragenlijst blijkt dat de respondenten op fysiek gebied verbetering ervaren, maar op mentaal gebied verslechtering. De meeste respondenten geven aan minder last te hebben van de symptomen die bij de aandoening horen. Bij alle respondenten is er sprake van reductie van het lichaamsgewicht. Bij 50% van de respondent is er verbetering te zien in het lichaamsvochtpercentage en bij circa 2/3 een verbetering in de lichaamsvetpercentage. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat acht Endermologie behandelingen met het LPG Cellu M6 KM apparaat effect hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt want de respondenten ervaren vermindering van fysieke klachten en er is verandering gemeten in gewicht, vocht en vetpercentage.
Aanbeveling is om de behandeling te continueren en verder onderzoek te verrichten.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Huidtherapie
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
PartnerEpilennium, Rotterdam
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk