De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Spelen op het schoolplein

Het verschil in spel op een groen- en grijsschoolplein

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Spelen op het schoolplein

Het verschil in spel op een groen- en grijsschoolplein

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Steeds meer scholen leggen een groenschoolplein aan. Een groenschoolplein wordt gedefinieerd als een schoolplein met meerdere groene elementen, zoals bosjes, gras, boomstammen en zand. Toch zijn de meeste schoolpleinen nog grijs, dit zijn schoolpleinen met stenen of asfalt en vaak speeltoestellen van onnatuurlijke materialen. Enkelen verschillen tussen beide schoolpleinen zijn bekend, maar het is niet bekend of kinderen daadwerkelijk anders spelen op een groenschoolplein.
In dit onderzoek staat daarom de volgende vraag centraal: ‘In hoeverre verschilt het spel van groep 4 kinderen op een groenschoolplein ten opzichte van het spel op een grijsschoolplein?’
Om het spel te onderscheiden worden de soorten van spel gecategoriseerd in vier vormen spel of geen spel. Bij de vier soorten behoren dramatisch en constructief spel tot de creatieve spelvormen en functioneel spel en regelspel tot de niet-creatieve spelvormen.
Verder wordt er onderscheid gemaakt tussen individueel en sociaal spel. Het schoolplein zou het spel beïnvloeden doordat de affordances van de omgeving tot bepaald spel uitdagen. Hierbij zouden de affordances van een groenschoolplein vooral uitdagen tot creatief spel.
De uitkomst van het onderzoek onder vier scholen bevestigde deze aanname en daarmee wordt ook antwoord gegeven op de hoofdvraag: Op de groene schoolpleinen speelden kinderen namelijk meer, creatiever en gevarieerder dan op een grijsschoolplein, waar kinderen voornamelijk niet-creatief en geen spel vertoonden. Op individueel en sociaal spel had de fysieke omgeving bijna geen invloed. Volgens de theorie zou de waardering (de kijk van de kinderen naar het schoolplein) invloed hebben op de manier van spelen op het schoolplein, in dit onderzoek is er nauwelijks verschil in waardering tussen verschillende schoolpleinen.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingLeraar Basisonderwijs
Jaar2017
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk