De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Steun ervaren & inzicht vergaren: zelfmanagement binnen beeldende therapie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Steun ervaren & inzicht vergaren: zelfmanagement binnen beeldende therapie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Zelfmanagementondersteuning is een belangrijke norm geworden in het geven van cliënt-gerichte behandelingen (Schippers, 2013). Het bleek echter onduidelijk op welke thema’s, binnen het concept zelfmanagement, therapeuten kunnen inspelen (Silva, 2013). Beekman (2015) geeft in zijn onderzoek aan dat de de twee zelfmanagement-thema’s steun en zelfbewustwording hierbinnen belangrijk zijn. De individuele bijdrage aan deze thema’s van de modules binnen de KSD Leeuwarden zoals de beeldende therapie is echter onduidelijk. De vraag vanuit het onderzoek van Beekman (2015) is dan ook op welke manier de beeldende therapie werkt aan de thema’s steun en zelfbewustwording.
Er is met dit onderzoek interpretatief gezocht naar uitleg over hoe de beeldende therapie werkt binnen de twee thema’s volgens de therapeut en de cliënten zelf.
Er is een onderverdeling gemaakt in bijdrage van de cliënt, de therapeut en het medium. Hierin is gebleken dat de therapeutische relatie de verbindende factor is.
Het zelfmanagement-thema steun bestaat uit vijf kenmerken (Beekman, 2015). Uit dit onderzoek is gebleken op welke manier deze kenmerken binnen de beeldende therapie aan bod komen. De therapeutische houding is voornamelijk als bijdrage van de beeldend therapeut genoemd. Het medium creeërt succes-ervaringen en laat de cliënt in actie komen. Daarnaast is er aangegeven dat het beeldend werken zorgt voor rust en ontspanning. Het zelfmanagement-thema zelfbewustwording bestaat uit drie kenmerken (Beekman, 2015). Ook deze drie kenmerken worden gebruikt binnen de beeldende therapie. Het medium nodigt de cliënt uit tot spelen en het beeldend proces en product kunnen gebruikt worden als middel voor psycho-educatie. Door beeldend te werken kan de cliënt gaan ervaren en oefenen.

Toon meer
OrganisatieNHL Stenden Hogeschool
OpleidingVaktherapie
AfdelingAcademie Gezondheidszorg
PartnerKortdurende Structurerende Dagbehandeling (KSD) locatie Jelgerhuis
Datum2017-07-04
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk