De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Rijswijs

Reis jezelf Wijs

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Rijswijs

Reis jezelf Wijs

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De huidige informatievoorzieningen voor reizigers binnen het Openbaar Vervoer in Noord-Nederland schieten te kort. Dit komt doordat de huidige informatievoorzieningen bestaande uit applicaties, omroepen en televisieschermen in de vervoersmiddelen geen actuele updates en meldingen geven over de reis van elke individuele gebruiker. Om dit tekort op te lossen is er een nieuw concept bedacht met behulp van design thinking.
Het doel van dit project is om een adviesrapport opstellen waarmee een applicatie ontwikkelt kan worden. Deze applicatie is bedoeld als alternatief voor de huidige informatievoorzieningen van de reizigers binnen het openbaar vervoer in de noordelijke provincies en voorziet in de behoefte aan actuele updates en meldingen betreffende de geplande reis. Hiervoor is de volgende onderzoeksvraag opgesteld: Wat zijn de behoeftes van de reizigers betreffende de informatievoorziening binnen het openbaar vervoer in de noordelijke provincies en waar moet een functioneel ontwerp van een reisapplicatie met advies rapport aan voldoen?
Om antwoord te kunnen geven op de hoofdvraag is een onderzoek naar de behoeftes van de doelgroep uitgevoerd. De antwoorden hieruit zijn samen met de deel-vragen verder onderzocht door middel van deskresearch. Respondenten zijn zo divers mogelijk geselecteerd om ervoor te zorgen dat binnen de verschillende testen genoeg verscheidenheid is. En om een zo’n compleet en vernieuwend mogelijk beeld te creëren. Hiernaast is er per iteratie een prototype (het resultaat van de iteratie) getest bij de doelgroep waarvan de resultaten zijn meegenomen naar de volgende iteratie.
Uit het onderzoek blijkt dat de reizigers de volgende behoeftes hebben: de mogelijkheid om offline te kunnen plannen, een duidelijk stappenplan met meldingen inclusief wanneer er een actie ondernomen moet worden. Tevens vindt de doelgroep het belangrijk om meldingen te krijgen wanneer er iets op hun reistraject gebeurt wat van invloed is op hun reis.
Op basis hiervan is een prototype van Rijswijs ontwikkelt welke inspeelt op de huidige behoeftes van de reizigers en dezelfde functionaliteiten biedt als elke andere reisapplicatie. Tevens bevat het prototype een uitgebreid adviesrapport

Toon meer
OrganisatieNHL Stenden Hogeschool
OpleidingCommunication & Multimedia Design
AfdelingAcademie ICT & Creative Technologies
Datum2017-07-10
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk